Chat with us, powered by LiveChat
Andreas Sture och Torbjörn Eliasson är designers på White

White Arkitekter

Under nästan 70 år i branschen har arkitektbyrån White växt organiskt, från den blygsamma starten i Göteborg till att ha totalt sexton kontor i Sverige, Danmark, Norge och Storbritannien. Andreas Sture och Torbjörn Eliasson är designers på White som lyfte på luren och inledde ett långvarigt samarbete med Blidsbergs Mekaniska.

– Vi tittade i ett designmagasin och fastnade för en annons från Blidsbergs. Vi såg ett företag med egen tillverkning, lång erfarenhet och stor potential – kanske kunde vi stötta dem i designfrågor? Så vi hörde av oss med förslaget att inleda ett samarbete. Det var första steget mot den goda relation vi har idag.

”För oss handlar det om att skapa Blidsbergs sound.”

Det första vi tog fram för Blidsbergs var Botan, en serie parkmöbler. Det är en serie som fått stort genomslag och som under några år utvecklats till en omfattande möbelfamilj för alla tänkbara platser i park- och stadsmiljöer. Förutom Botan ligger vi bakom ett antal cykelrelaterade produkter, ett produktområde som kommer att växa kraftigt de kommande åren.

Vår målsättning är att formge produkter som ska hålla över tid, givetvis rent fysiskt eftersom det ska tåla att stå i en tuff stadsmiljö i många år, men också formmässigt. Hur ser en modern klassiker ut? Är en produkt för trendig är det ingen som vill ha den om ett par år. Samtidigt kan ”neutralt” väldigt lätt bli synonymt med tråkigt. Därför försöker vi hitta det som blir intressant, som kombinerar det moderna med det klassiska och samtidigt andas Blidsbergs.

Det är viktigt för oss att Blidsbergs identitet finns i alla produkter vi tar fram för dem. Kunskapen om stålbearbetning är en gemensam nämnare där formerna får utmana tekniken. Även när det är så vitt skilda saker som parkmöbler och cykelgarage ska det finnas detaljer som kommunicerar vem avsändaren är.

Det är som när man lyssnar på musik. Ibland när man hör en låt för första gången kan man ändå höra att det är en särskild artist. Det kan vara helt olika låtar, helt olika instrument, men samma sound. Så för oss handlar det om att skapa Blidsbergs sound.

Ungdomar på parkbänk

När vi pratar om Blidsbergs sound är långsiktighet utan tvekan en viktig del av det. Därför strävar vi efter att göra unika produkter som håller över tid utan att bli otrendiga. De ska kunna smälta in i miljöerna samtidigt som de är sköna för ögat. Så vi jobbar mycket med detaljerna – proportioner, radier och materialmöten. Det ligger en hel del arbete bakom detaljerna i en produkt och resultatet ska upplevas som självklart och naturligt.

Samarbetet som vi har med Blidsbergs vilar på en tät och bra dialog. Det är inte så att de bara köper allting vi gör, de kan vara kritiska också. För några år sedan presenterade vi en idéskiss, och som svar fick vi ett mail där de undrade om vi var inne i en formsvacka! Så man kan säga att tonen är rå men hjärtlig. Och så ska det vara. Det finns en ömsesidig respekt där man vågar säga vad man tycker.