Chat with us, powered by LiveChat
Gunnar Hallén

Gunnar Hallén

Gunnar Hallén är arkitekten och formgivaren som har ritat allt från ekobyar till cykelställ. Sedan 20 år tillbaka har han designat och ritat en rad produkter åt Blidsbergs Mekaniska, alltid med fokus på estetik, funktion och kvalitet. Här berättar han om samarbetet med Blidsbergs.

– Jag har intresserat mig mycket för ekologi under min karriär. Förutom att det jag ritar ska hålla länge vill jag också att det ska fungera ihop med miljön och naturen runt omkring. Så tänkte jag när jag ritade en ekologisk stadsdel i Waxholm, och så tänker jag när jag ritar nya produkter för Blidsbergs.

Det första vi gjorde tillsammans var cykelgaraget Boge. Blidsbergs vd Åke Törnqvist hade hört talas om mig genom kontakter och bad mig komma ner på besök. Sedan dess har vi tagit fram flera olika produkter tillsammans.

Jag har lärt känna Åke och vet att han tar till sig av idéer och förslag man kommer med. Han låter ofta saker och ting gro, sedan satsar han på det han verkligen tror på. Då blir det också väldigt bra produkter i slutändan och jag känner att vi har rätt personkemi.

”Produkter som ska stå i det offentliga rummet bör ha en tidlös design.”

När vi ska ta fram en ny produkt börjar jag med att rita upp ett förslag utifrån Blidsbergs önskemål. Sedan för vi en dialog under arbetets gång tills alla är nöjda och vi känner att vi har en bra produkt. Processen kan ta allt från ett år till flera år.

En stor fördel med att jobba med Blidsbergs är att de håller i allting själva; de har egen tillverkning och har kontroll över alla led. Därför kan de väldigt snabbt ta fram prototyper. Och den platta organisationen gör det även otroligt enkelt att fatta beslut.

Målet med produkterna jag skapar är att de ska vara hållbara över tid för både brukaren och förvaltaren, och att vi använder material med så lite negativ miljöpåverkan som möjligt. Produkter som ska stå i det offentliga rummet bör ha en tidlös design så att de inte snabbt känns omoderna. Vårt motto på Hallén Design är: Bästa funktionen, med tilltalande utseende och så enkelt som möjligt.